Ett stort intresse: Supervulkaner

supervulkanVulkanutbrott är en av de absolut mest imponerande och största naturkatastroferna. Ett vanligt vulkanutbrott kan förstöra hela städer; ett av de mest berömda exemplen är Vesuvius utbrott 79 f.v.t. Detta utbrott förstörde staden Pompeji och flera intilliggande byar. Men oavsett hur imponerande och farligt ett vulkanutbrott kan vara, så finns det något som är värre: supervulkaner. Sådana utbrott är, tack och lov, mycket ovanliga, men när de inträffar innebär det mer än bara en lokal katastrof. En supervulkans utbrott kan förändra hela världen., och sällan till det bättre.

Hur kraftigt ett vulkan-utbrott är mäts enligt VEI-skalan, som går från 0 till 8. Som jämförelse kan då nämnas att Vesuvius utbrott 79 f.v.t. räknas som 5. 7 och 8 är vad som, normalt sett, räknas som supervulkaner. Det senaste supervulkanutbrottet inträffade 1815, då vulkanen Tambora på den indonesiska ön Sumbawa hade sitt senaste stora utbrott. Detta nådde till en 7:a på VEI-skalan, och ledde till att jorden året efter upplevde en liten ”vulkanvinter”, med sänkt temperatur och missväxt som följd.

Men de riktiga supervulkanerna är de som når upp till 8 på VEI-skalan. Det mest kända av dessa utbrott inträffade för runt 74,000 år sedan på den indonesiska ön Sumatra, där Tobasjön numera ligger. Utbrottet var hundra gånger så stort som Tambora-utbrottet 1815, och det finns teorier som säger att över hälften av alla människor i världen dog som en följd av det. Toba-utbrottet ledde till ett decennium av vulkan-vinter, och att jordens medeltemperatur sjönk under de följande tusen åren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *