Jag gillar kranar

Jag vet inte varför, men jag har alltid varit imponerad av kranar. Alltså lyftkranar, inte sådana som det kommer vatten ur. Eller sådana som sitter i ansiktet för den delen. Jag älskar när man ser kranar i en stadsbild. Dels sån tycker jag att de är fina, men de representerar också att det händer något. Att staden utvecklas. Att man bygger nytt. Helst ska det vara riktigt stora kranar, så där så att man nästan får svindel när man står under och tittar upp. Det är för övrigt något som jag gillar överlag, stora saker. Som till exempel stora skepp, och stora broar, och stora byggnader. För jag för någon slags känsla som jag inte riktigt kan förklara när jag ser dem. En känsla av oändlighet, och att människan är liten. Det låter jätteflummigt, men det är bara för att jag inte riktigt vet hur jag ska förklara bättre. För mig är det ungefär samma känsla som när man står uppe på ett högt berg och ser milsvid utsikt. Nästan en känsla av vördnad för hur stor världen är.

Häftiga funktioner
När det gäller just kranar så gillar också deras funktioner. Alltså hur de kan lyfta saker. Och det gäller inte bara stora kranar utan också mindre, som typ traverskranar på industrier. Kolla in till exempel ABUS kranar om ni inte vet vad jag pratar om. Jag gillar den tekniska biten, hur man har skapat något som hjälper där människan inte räcker till, och som är så kraftfullt. Tänk bara hur industrierna skulle se ut utan alla maskiner! Många av dem skulle inte ens finnas. Visst gjorde man en massa häftiga saker förr i tiden också, långt tillbaka, när exempelvis kranar inte fanns. Man byggde höga kyrkor och stora pyramider. Men det tog otroligt lång tid och det krävdes otroligt många människor som slet väldigt hårt. Därför är det så häftigt att se hur man har uppfunnit olika hjälpmedel och hur långt man har kommit.

Kranarna i Göteborg
Kranarna i Göteborgs hamn är ju en sådan där klassisk stadsbildsgrej. Och det är ju kranar som står där permanent dessutom, så de tillhör ju verkligen bilden av Göteborg. Och jag gillar dem mycket. Det är ju en ganska speciell typ av kran som jag inte har sett på så många andra ställen. Men jag brukar alltid ta kort på kranar om jag är ute och reser och råkar på någon någonstans. Så jag har en liten kransamling om man säger så. Inte för att jag direkt är en samlare, men om jag nu ska samla på något så kan det ju lika gärna vara kranar!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *