Kom jordens guld från rymden?

Ett av jordens mysterier är att det finns så mycket guld. Det är något som kanske inte alla håller med om, med tanke på hur dyrt det är. Enligt beräkningar så har ungefär 175,000 ton guld utvunnits av mänskligheten så här långt, och problemet är att det rent geologiskt inte borde finnas så mycket guld tillgängligt. Guld är tungt, och borde befinna sig på större djup än det gör, i allmänhet. Så var kommer då allt vårt guld ifrån? En teori, som inte är så underlig som det först kan verka, är att det kommer från rymden.

När jorden formades, så ”sjönk” guldet ner mot centrum. Mängden guld som finns där nere är enorm, men extremt svårt att få tag på. Teorin om varför det finns så mycket guld nära ytan är att för 4 miljarder år sedan bombarderades jorden av ett meteoritregn, som varade i ungefär 100 miljoner år. Dessa meteorer innehöll inte bara guld, utan även platina och andra ädla metaller som annars skulle vara mycket svårtillgängliga på jorden. Enligt beräkningar så kommer i princip allt guld vi hitintills utvunnit från detta meteorregn.

Så nästa gång du ser ett guldsmycke, tänk lite på var det kommer ifrån. Det är, bokstavligt talat, en metall från yttre rymden. Guld finns som tidigare nämnts i överflöd på jorden, men på stort djup, och det är osannolikt att vi någonsin kommer att kunna utvinna det. Den ädla metallen är alltså en gåva från en meteoritregn som inträffade för fyra miljarder år sedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *