Plast eller trä?

Att bo i lägenhet har sina fördelar. Man behöver till exempel inte fundera på när det är dags att byta fönster. Jag har en vän som är mitt uppe i fönsterbytartankar just nu och häromdagen frågade han mig om jag hade någon erfarenhet av fönsterbyte. Det har jag inte, så jag var ingen direkt hjälp, men det han funderade på var om han skulle satsa på träfönster eller plastfönster, och det fick även mig att börja fundera. Plastfönster, kan man ha det? Det låter ju helt klart som ett sämre alternativ, men jag googlade lite och på nordiskafonster.se kunde jag läsa att plastfönster har en rad positiva egenskaper som även den mest envisa trä-älskare kan uppskatta.

Det som skiljer plastfönster från träfönster är att karmen är gjord av plast. Det är det enda, och det är inte heller vilken plast som helst utan A-klassad PVC-plast som är helt underhållsfri och förblir oförändrad i upp till 60 år. De får alltså inga gula fläckar eller missfärgningar. PVC-plast är den starkaste och mest kvalitativa plasten på marknaden, och den här är alltså dessutom A-klassad vilket betyder den allra bästa av PVC-plaster. Men det är bara om man handlar fönster från Nordiska Fönster. Jag vet inte hur det är hos andra fönstertillverkare så det kan jag inte säga något om, men väljer man Nordiska fönster så verkar ju plastfönster vara ett väldigt bra alternativ. Och dessutom är det billigare än träfönster också, vilket ju är en fördel då nya fönster inte är det billigaste man kan köpa.

Här kan man se lite mer om PVC-fönster:

Man lär sig nya saker hela tiden och jag tror att det ligger i en lärares natur att vara nyfiken. Det är ju inte jag som ska ha nya fönster, och ändå sitter jag och googlar och läser om ämnet, helt enkelt för att jag gillar att lära mig nya saker. Och nu har jag lite kunskap som jag kan förmedla vidare till min vän också. Kunskap kan man ju liksom aldrig få för mycket av. Det väger tungt men det är lätt att bära, och jag tror att man på ett eller annat sätt har nytta av allt man lär sig, även om det kanske inte är på det sättet man trodde att man skulle få nytta av det. Helt plötsligt befinner man sig i en situation där man kan plocka fram något som man lärt sig, och det är det som är så häftigt. Därför fortsätter jag att vara nyfiken, för min egen skull.

Och vem vet, jag kanske står där en vacker dag med en villa som behöver nya fönster. Då kan jag rota i biblioteket och komma på att det är värt att undersöka och jämföra olika typer av fönster, även om man kanske inte tycker att det låter som en bra idé från första början. Nu vet jag att plastfönster inte alls behöver vara det sämre valet utan kanske till och med ett bättre val då det är riktigt bra fönster som dessutom också är väldigt prisvärda.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *