Shonen Knife

Shonen Knife är ett japanskt punkband som funnits sedan 1981. Det bildades av Naoko Yyamano, som är den enda kvarvarande originalmedlemmen. Sin skivdebut gjorde man 1982, även om det inte var på vinyl utan kassett, och sedan dess har man släppt ett stort antal album. Shonen Knife gjorde tidigt intryck på diverse västerländska, speciellt amerikanska, indieband, och 1989 kom samlingsskivan ” Every Band Has A Shonen Knife Who Loves Them”, där bland andra Sonic Youth, Redd Kross och Babes In Toyland tolkade sina Shonen Knife-favoriter. Men vad som verkligen gjorde att (en del) av västvärlden fick upp ögonen för bandet var Nirvana. Shonen Knife var Kurt Cobains favoritband, och han ordnade så att de fick vara öppningsband på deras turné 1991. året efter släpptes ”Let’s Knife”, det första Shonen Knife-albumet på ett majorbolag i väst, och blev en hyfsad framgång.

Shonen Knife brukar beskrivas som ”punk”, vilket inte är helt korrekt, även om Ramones-influenserna är tydliga. De är även märkbart influerade av Beatles och annan 60-talspop, samtidigt som de senare skivorna visat på en tydlig heavy metall-sida. Hela tiden dock utan att förlora något av gruppens inneboende charm. Man har även spelat under namnet ”The Osaka Ramones”, vilket visar på vad grunden för deras musik är.

Shonen Knife existerar fortfarande, och det senaste albumet, ”Overdrive”, kommer att släppas 14 april 2014. Även om de kanske inte kommer att få något massivt genombrott, så kommer de med all sannolikhet att än en gång ge sina fans precis vad de vill ha. Pop-punk med charmiga texter om katter, insektssamlande och så vidare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *